Astangajooga - kahdeksan haaraa

Astangajooga tarkoittaa kahdeksaa haaraa (ashta anga). Astangajooga on pikemminkin filosofia, kuin pelkkä fyysinen "venytys-harjoitus". Kahdeksan haaraa ovat: yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana ja samadhi. Neljä ensimmäistä ovat ulkoisia fyysisiä harjoituksia ja neljä viimeistä sisäisiä.

Yama

Yama on asenne. Se tarkoittaa itsehillintää. Mielestäni puhdas omatunto kuvaa Yamaa hyvin sillä siihen kuuluu rehellisyys, muiden kunnioitus ja hyväksyminen. Ymmärrys, että olemme kaikki samaa universaalia voimaa ja siksi tasavertaisia.

Niyama

Niyama tarkoittaa ajatuksia ja tekoja itseään kohtaan. Miten huolehdimme fyysisestä puhtaudestamme ulkoisesti, sekä sisäisesti.
Sekä mielen puhtautta ja kirkautta itsetutkiskelun avulla.

Asana

Astangajooga on ehkä tunnetuin juuri näyttävistä ja fyysisistä asanoista. Kehon täydellinen hallinta yhdistyy voimaan ja joustavuuteen. Asennot tekevät kaikin puolin fyysisistä tomumajoistamme käyttökelpoisemmat. Kehon päivittäinen huolto asana harjoituksella takaa hyvän elmämänlaadun.
Astangajooga on jaettu kuuteen eri asento-sarjaan ja vain todella harva pääsee kuudetta sarjaa harjoittelemaan.

Pranayama

Pranayama pitää sisällään hengitysharjoituksia, joissa puhdistetaan kehoa ja mieltä hengityksen ja lihaslukkojen avulla. Prana tarkoittaa puhtaassa ilmassa olevaa elinvoimaa ja ayama tarkoittaa harjoitusta, jolla tuota elinvoimaa saamme lisää kehoon.

Pratyahara

Pratyahara on astangajoogan ensimmäinen sisäinen "haara". Se tarkoittaa aistien tietoista hallintaa. Pratyahara edustaa mielen kääntymistä kohti korkerinta minää, jolloin ihminen aistii kaiken olevan yhtä.

Dharana

Dharana tarkoittaa mielen keskittymiskykyä. Pystyt hallitsemaan mielen liikkeitä ja ajatusten juoksua. Ajattelusi ei ole enää tahatonta toistoa, vaan voit suunnata yhteen "universaaliin voimaan".

Dhyana

Dhyana eli meditaatio. Se ei kuitenkaan ole varsinainen tekniikka, jota harjoitella vaan pikemminkin mielen syvempi keskittyminen. Ehkäpä jatkuvasti meditatiivisempi olotila, jossa mieli on "jalostunut" jo pakonomaisen ajattelun yläpuolelle.

Samadhi

Samadhi on tila, jossa erillistä itseä ei enää ole. Olet jatkuvasti tietoinen kaiken ykseydestä täysin tässä hetkessä. Se ei kuitenkaan ole mikään yliluonnollinen taso tai olotila, vaan elämä täysin luonnollisessa tilassaan, tiedostaen saman aikaisesti kaiken ykseyden ja erilliset muodot.